_

چرا باید تحقیقات بازار و برند انجام دهیم؟

امروزه کسب­ وکارها با چالش­‌های بسیاری روبروی هستند و برای تعالی خود نیاز به عوامل مختلفی دارند، یکی از مهمترین عوامل در موفقیت کسب‌­وکارها شناخت صحیح از بازار است که شامل رقبا، مصرف­‌کنندگان و محیط می­‌باشد. تحقیقات بازار و برند راهی برای دستیابی به یک شناخت کلی از خواسته­‌ها، نیازها و تمایلات بازار و مصرف­‌کنندگان است که در تعیین استراتژی بازاریابی یک محصول می­تواند به کار آید. در واقع این مرحله نخستین گام در راستای ایجاد و یا بهبود شناخت از مشتریان و رقبا در هر صنعتی می­‌باشد.

هدف از تحقیقات بازار و برند بدست آوردن اطلاعاتی است که در تصمیم گیری‌های مهم مدیران یک کسب‌وکار نقش اساسی ایفا می­کند، مخصوصاً برای کسب‌وکارهای کوچک که تصمیم­‌ گیری برای توسعه بازار هزینه­‌های بسیار گزافی را در پی دارد. به همین دلیل تمامی مدیران اجرایی سازمان­ها باید به نقش بسیار کلیدی تحقیقات بازار و برند در مسیر نیل به اهداف کلان و بلند‌مدت سازمان آگاه باشند.  ما در این مرحله به مدیران اجرایی کسب‌­وکارها کمک می­کنیم تا با جمع­‌آوری اطلاعات بروز و با کیفیت از بازار، مشتریان و رقبا، به آگاهی لازم جهت اخذ تصمیمات مهم دست یابند. این اطلاعات و تصمیمات اساسی در آینده به موفقیت هر سازمانی نقش کلیدی ایفا می­کنند.

_

مزایای تحقیقات بازار و برند :

_

شناخت مخاطبین

با انجام فعالیت‌­های تحقیقات بازار و برند، می­توانید اطلاعات کاملی از مخاطبین خود را فراهم نمایید، اطلاعاتی همچون نیازها، خواسته‌­ها، تمایلات خرید مشتریان و نیز مشخصات و امکانات مد‌نظرشان از کالاها و خدمات.

مشخص‌سازی نقاط ضعف و قوت رقبا

یکی از فواید تحقیقات بازار و برند برای مدیران کسب­وکارها، شناخت دقیق­تر از نقاط ضعف و قدرت رقبا می­باشد. ما برای ایجاد تمایز نسبت به رقبا و در نهایت یافتن جایگاهی مناسب در بازار و ذهن مخاطبین نیاز مبرم به این شناخت داریم.

طراحی و تدوین استراتژی کلان برندسازی

ما برای طراحی و تدوین چارچوب­‌ها و استراتژی­های کلان بازاریابی و برندسازی نیاز به جمع‌­آوری اطلاعات دقیق از بازار، مشتریان و رقبا در حوزه تجارت و کسب وکار خود داریم، در واقع این استراتژی‌ها همچون قطب­نمایی مسیر حرکت مدیران اجرایی یک سازمان را در سال­های پیش­رو تعیین می­کند.

تحقیقات بازار و برند چیست؟

_

تحقیقات بازار و برند جمع­ آوری، تجزیه و تحلیل سیستماتیک و هدفمند از داده‌هایی درباره بازار هدف، رقبا و محیط است،که شامل تکنیک‌ها و روش‌های تحلیلی و آماری برای جمع‌آوری اطلاعاتی از جنس پژوهش­های اجتماعی و مالی از بازار به شکلی منظم و منسجم می­باشد.

از عوامل موثر در تحقیقات بازار می­توان به بودجه، زمان و میزان تجربه تیم تحقیقاتی اشاره نمود.

_

چهار گام اصلی انجام تحقیقات بازار و برند :

_
1

گام نخست

جامعه هدف مخاطبین خود را بشناسیم
2

گام دوم

رقبای دور و نزدیک خود را بشناسیم

3

گام سوم

برقراری ارتباط با مخاطبین بالقوه

4

گام چهارم

دسته­ بندی نتایج حاصل از تحقیقات و تحلیل آنها

گام نخست – جامعه هدف مخاطبین خود را بشناسیم

تیری که با هدف معینی به چله کمان ننشیند، یقیناً به هیچ هدف مطلوبی نیز نخواهد رسید. ما تنها زمانی می­توانیم به موفقیت کسب­وکار خود امیدوار باشیم که اهداف معینی را برای خود تعریف نماییم. یکی از مهمترین اهداف هر کسب­وکاری جامعه هدف و مخاطبین آن است. ما با دسته­بندی مشتریان براساس ویژگی­های مشترک همچون سطح فرهنگی، سطح درآمدی، منطقه جغرافیایی، سن، جنسیت و… می­توانیم بخش یا بخش­هایی از بازار را هدف قرار داده و برای آن برنامه­ریزی دقیق و هدفمندی داشته باشیم.

البته امکان دارد با توجه به سیاست­های کلان بازاریابی بیش از یک جامعه هدف را برای سبد محصولات و یا سبد برندهای یک سازمان در نظر داشته باشیم. با جمع ­آوری و تجزیه و تحلیل داده­های بدست آمده، ما امکان طراحی و تولید محتوای اختصاصی و همچنین اجرای کمپین­های تبلیغاتی براساس مشخصات مخاطبین را بدست می­آوریم. مشخصاتی از قبیل فرهنگ خرید، میزان درآمد، الگوی مصرف و… .

گام دوم رقبای دور و نزدیک خود را بشناسیم

یکی از گام­های مهم در تحقیقات بازار شناسایی نقش و جایگاه رقبا می­باشد. ما در این مرحله وضعیت هر یک از رقبا را در صنعت خود و سایر صنایع بررسی و اطلاعات حاصله را تجزیه و تحلیل می­نماییم. نتیجه این گام کسب آگاهی و بینش دقیق نسبت رقبا می­باشد.

تحقیقات بازار و برند

 

از عوامل موثر در تحقیقات بازار می­توان به بودجه، زمان و میزان تجربه تیم تحقیقاتی اشاره نمود.

گام سوم – برقراری ارتباط با مخاطبین بالقوه

با توجه به مشخصات استخراج شده در گام نخست، گروهی از مخاطبین را شناسایی نموده و به صورت مستقیم یا آنلاین با آنها ارتباط برقرار می­کنیم و از این طریق رفتار مصرف­کننده را در قبال محصولات برند رصد می­نماییم. هر چه گستردگی و پراکندگی این گروه­ها بیشتر باشد، اطلاعات بدست آمده دقیق­تر خواهد بود. ثبت و ضبط اطلاعات جمع­آوری شده و نحوه برقراری ارتباط میان آنها خود مقوله­ای بسیار مهم و تخصصی است.

گام چهارم دسته­بندی نتایج حاصل از تحقیقات و تحلیل آنها

در این مرحله ابتدا تمامی اطلاعات گردآوری شده در سه مرحله قبل را دسته­بندی می­نماییم تا در زمان مورد نیاز به سهولت به آنها دسترسی پیدا کنیم، پس از آن به بررسی و تجزیه و تحلیل هر یک از این اطلاعات و همچنین ارتباط میان آنها می­پردازیم. نتایج بدست آمده در مورد هر یک از محصولات یا خدمات و همچنین در مورد هر یک از برندها را می­توانیم با یکدیگر مقایسه نموده و نقاط ضعف و قوت برنامه­های بازاریابی و برندسازی پیش رو را استخراج نماییم. این نتایج حتی می­توانند ما را در اصلاح برنامه­های پیشین یاری نمایند.

بسیاری از صاحبان کسب وکار بر این باور هستند که محیط پیرامون و بازار خود را بخوبی می­شناسند، اما طبق تجربه به ما ثابت شده است تحقیقات بازار و برند حقایقی را برای ما آشکار می­سازد که قبل از آن حتی تصورش هم برایمان سخت بود. سرعت پیشرفت تکنولوژی، تغییرات فرهنگی و خرده فرهنگ­ها، تغییرات اقتصادی نظیر تورم و بسیاری از متغیرهای دیگر باعث می­شوند محیط پیرامون هیچ کسب­وکاری ثابت نباشد. اینجاست که نقش و تأثیر غیرقابل انکار تحقیقات بازار و برند مشخص می­گردد.